Helseeffekter ved bruk av tre

Skrevet av Kristine Nore

Er det bra for helsa å være i nærheten av tre?

Vi er gode på å gjøre det hyggelig i Norge. Parkettgulv er så å si standard, og mange vegger har panel. Vi vet det er godt å se på, men kan nærhet til tre også påvirke oss fysisk?

Tre har to egenskaper som gjør det hensiktsmessig i bygg; tre leder varme dårlig og tre absorbere og tar opp fukt (så lenge overflaten har en damptett overflatebehandling).

Den lave varmeledningsevnen til tre gjør at overflaten i liten grad tar opp eller avgir varmestråling. Konstruksjonen bak kan dermed være kaldere eller varmere, uten at treoverflaten direkte avgir dette til rommet. Det føles lunt.

Treets evne til å ta opp og avgi fukt har også stor betydning for komfort i huset. I de øverste millimeterne i treet kan fukt tas opp og avgis over døgnet. I et rom på 24 m2, med tre i vegg og himling, uten behandling eller med behandling som tillater fuktutveksling, kan det utveksles opp til 7 liter vann i løpet av døgnet. Dette er fukt som i utgangspunktet er i lufta, men som tas opp i treet når det er tørt. Det skjer vanligvis i løpet av natta, når det er litt kaldere, og dermed fuktigere, men kan også være i forbindelse med matlaging eller ved at mennesker oppholder seg i rommet og utånder fuktighet. Tilsvarende tørker rommet ut om dagen, særlig når solen skinner. Da brukes overskuddsfukten til å tørke ut treet, heller enn å heve temperaturen til rommet. Fukten må ut av rommet, noe som vanligvis gjøres med ventilasjon. Med materialer som jevner ut fukten kan ventilasjonen gå på et lavt nivå.

Slik bidrar tre til komfort, både i form av sitt utseende og i form av fysikk tilpasset vår komfort. Ikke så rart kanskje, vi har sannsynligvis bodd i hus av tre brorparten av den tiden vi har oppholdt oss i Norden. I over titusen år.

Foto: Treteknisk

Foto: Treteknisk

 

“[..] vi har sannsynligvis bodd i hus av tre brorparten av den tiden vi har oppholdt oss i Norden. I over titusen år.”