Automatisk måling av trefuktighet i trelasttørke

Prosjektet «Automatisk måling av trefuktighet i trelasttørke» er støttet av Regionalt Forskningsfond Innlandet, og Moelven Industrier ASA er prosjekteier. Samarbeidspartnere er Gausdal Bruvoll SA, Begna Bruk AS, Norwegian Wood Cluster og SINTEF Manufacturing AS.

Det blir stadig strengere krav til fuktighetskvalitet i trelast, og dette innebærer både treff i gjennomsnittsfuktighet og lav spredning innad i trelastpartiene. I tillegg er det en generell trend at trelasten blir overtørket for å sikre at den blir tørr nok, samtidig som at spredningen går ned når trelasten blir tørrere. Denne overtørkingen har imidlertid svært store økonomiske konsekvenser for en trelastprodusent, og med gode målemetoder inne i trelasttørkene som kan fastslå både gjennomsnittsfuktighet og spredning fortløpende i prosessen, vil det være mulig i stor grad å unngå dette.

I dag blir fuktighetsmåling i trelasttørker ofte utført ved å manuelt måle med håndholdt fuktighetsmåler. For å utføre dette må tørkene eventuelt stoppes underveis i tørkeprosessen og personell må gå inn i tørka, med de store negative HMS-aspektene dette har. I tillegg blir det begrenset hvor ofte dette kan utføres underveis i prosessen, samt at antall målepunkt blir svært begrenset. Det finnes også målesystemer der målere blir montert for hånd på ulike steder i batchen for å logge/måle fuktigheten underveis i tørkeprosessen. Dette blir også begrenset til noen utvalgte lokasjoner i tørka.

Et effektivt automatisk målesystem plassert inne i tørken, og som kan måle raskt i store deler av trelasttørken, vil føre til en effektiv tørkeprosess. Hovedutfordringen med avansert automatisk måleutstyr for måling av trefuktighet inne i en trelasttørke i drift, er det ekstreme klimaet med høye temperaturer og høy luftfuktighet. Dette gjør det vanskelig med all type elektronikk som skal installeres inne i trelasttørkene.

Nytteverdien med en slik løsning vil imidlertid være stor i form av redusert energiforbruk, økt tørkekapasitet, bedre kvalitet på treproduktene og bedre prosesstyring. I tillegg er trelastindustriens digitaliseringsløsninger i full utvikling, og dette danner grunnlaget for å kunne nyttiggjøre seg av en slik datafangst under tørkeprosessen på en effektiv måte.

Forrige
Forrige

Høy aktivitet for klyngeleder Knut Skinnes

Neste
Neste

Nye medlemmer i NWC