NWC med ambisjon om å etablere den sirkulære verdikjeden for tre i Norge

Norwegian Wood Cluster utvikler hovedprosjekt i Grønn Plattform. Prosjektet sirkTRE har som ambisjon å etablere den helsirkulære verdikjeden for tre i Norge.

Grønn Plattform er en ny satsing som gir bedrifter og forskningsinstitutter støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst. Det søkes samarbeids-konsortier som kan levere de beste prosjektene, fra forskning og teknologiutvikling, frem til ferdige løsninger. Hensikten er å skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid. Verdikjeden skog og tre er en naturlig del av Grønn Plattform.

I Norge i dag leveres det omtrent like stort volum trevirke til «returpunkt» som det bygges i tre. Skog- og treindustrien har til nå benevnt seg selv som sirkulære, fordi skogen inngår i karbonkretsløpet. Men dagens håndtering av returvirke, er i stor grad lineær. I all hovedsak flises returtre og utnyttes til energigjenvinning, mens noe transporteres ut av landegrensene til sponplateproduksjon e.l., der det er lavere krav til renhet i virket for produktet. Det må etableres en ny verdikjede for å gjøre norsk tre helsirkulært. Dette gjelder blant annet å sørge for at returtre kan inngå i ny moderne prefabrikkering av trekomponenter og sammensatte elementer i tre, at flis sorteres for variert bruk, at trekomponenter og -elementer designes for ombruk og kanskje kan vi lykkes med nye sirkulære løsninger for rehabilitering?

Kristine Nore er prosjektleder for prosjektet.

Forrige
Forrige

Gausdal Bruvoll kjøper Fåvang Sag og Høvleri

Neste
Neste

Knut Skinnes og Kjersti Kinderås med debattinnlegg i Finansavisen