Skreddersydde utdanningstilbud til treindustrien
Norsk arbeidsmarked preges av høy sysselsetting og lav ledighet, noe som gjør det krevende å rekruttere nye medarbeidere med riktig kompetanse. Prosjektet Heartwood har hatt som hovedmål å heve kompetansen hos ansatte i den tremekaniske industrien, med spesiell vekt på livslang læring, digitalisering og avansert vareproduksjon.
Under avslutningskonferansen på Mjøstårnet 20. juni ble det klart at resultatene etter to og et halvt års arbeid, svarer godt på industriens utfordringer.
Presset arbeidsmarked
Etter to og et halvt års målrettet arbeid ble Heartwood-prosjektet, initiert og ledet av Norwegian Wood Cluster, offisielt avsluttet med en vellykket konferanse i Mjøstårnet 20. juni 2025.
Et presset arbeidsmarked gjør krevende å rekruttere nye medarbeidere med riktig kompetanse. Denne utfordringen forsterkes ytterligere i den tremekaniske industrien, som gjennomgår raske teknologiske endringer og derfor har et økt behov for å utvikle kompetansen også blant eksisterende ansatte.
Berit Moen Nordseth ønsker et tilbud tilpasset distriktene. Foto: Alvdal Skurlag
Behov for skreddersydd kompetanse
Gjennom Heartwood-prosjektet har det blitt tydelig at det er et betydelig behov for tettere samarbeid mellom næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Ringsaker videregående skole opplever at få lærere har bakgrunn fra tremekanisk industri, dette gjør det utfordrende å gi elevene bred innsikt i næringen. Prosjektet oppsummerer med at det er behov for å etablere tettere kontakt mellom skole og bedrift. Det pekes spesielt på at det bør legges til rette for hospitering, noe som vil medføre konkret samarbeid mellom skole og bedrift.
De ansatte ved Alvdal Skurlag ser frem til fagbrev i produksjonsteknikk med fordypning trelast. Foto: Alvdal Skurlag
– Vi har i dag en situasjon hvor vi i stor grad må lære opp folk internt i bedriftene våre. Det er ikke bare trelast lenger, men også mye produksjonsteknikk og kjemi som er viktig for oss, uttalte Berit Nordseth Moen fra Alvdal Skurlag under konferansen. Hun fremhevet industriens ønske om et fleksibelt deltidstilbud for fagbrev i produksjonsteknikk, spesielt tilpasset distansene i Innlandet.
Konkrete fremskritt og fremtidige tilbud
Turid Borud, Simon Rostgaard og Anita Paulsen Borud, alle fra Innlandet fylkeskommune, kom med gode nyheter til treindustrien. Foto: Berit Sanness
En av de viktigste milepælene som ble presentert under konferansen, var Innlandet fylkeskommunes tilsvar for et nytt fagbrevtilbud i produksjonsteknikk, skreddersydd for tremekanisk industri. Dette kurset starter 9. januar 2026 på Gjøvik, vil bestå av 10-12 samlinger og vil kombinere fysiske og digitale samlinger. Fylkeskommunen vil og komme med et tilbud om deltidskurs i logistikk.
– Vi rigger nå et tilbud som er et direkte svar på næringens behov. Det er avgjørende å ha et fleksibelt tilbud som treffer behovene i industrien og som vi kan gjenta årlig, understreket Anita Paulsen Barlund, Karriere Innlandets kontaktperson mot treindustrien.
Hilde Slettvoll i Forestia har stor tro på «mikrolæring». Foto: Laila M. Rognstad
Fokus på mikrokurs og mentorrollen
Et annet sentralt tema under konferansen var utviklingen av "mikrokurs" og viktigheten av mentorrollen i bedriftene. Treteknisk fremhevet verdien av kortere, praksisnære opplæringsenheter som kan benyttes under driftsstans eller som del av team-bygging. En viktig erfaring var at når bedriftene utnevner en mentor som har personlig ansvar for opplæringen øker både læringen og gjennomføringsevnen.
Mikrolæringskursene ble omtalt av flere av bedriftene som «noe av det beste som har kommet ut av Heartwood».
«Mikrokurs adresserer utfordringen med begrenset tid til opplæring i hverdagen. Med en varighet på ett- til tre kvarter kan planlagte og ikke planlagte stopp utnyttes til kompetansetilførsel», uttalte Hilde Slettvoll, personalsjef ved Forestia, Braskereidfoss.
Knut Amund Skatvedt, Norwegian Wood Cluster, vil gjerne videreføre resultatene fra Heartwood prosjektet. Foto: Berit Sanness
Fremtidens kompetanseløft
Norwegian Wood Cluster, med Knut Amund Skatvedt i spissen, vil fortsette sitt arbeid som et viktig bindeledd mellom industrien og kompetanseleverandører som Kompetanse Innlandet og NTNU. Målet er å sikre at treindustrien har den nødvendige kompetansen for å møte fremtidens utfordringer, spesielt med tanke på økende automatisering og behovet for tverrfaglig kompetanse som kombinerer produksjonsteknikk med trekompetanse.
«Vi ønsker å kombinere det beste fra to fagretninger; moderne industriell tenkning og inngående kunnskap til tre som bærekraftig materiale», uttalte Skatvedt til de nær tretti møtedeltakerne.
Avsluttende ord fra avtroppende prosjektleder Karl Einar Røste
“Heartwood-prosjektet har vist at tremekanisk industri som bransje har store ulikheter i kompetansebehov og arbeid med kompetanseutvikling. Felles for alle er at oppdatert fagarbeider-kompetanse er viktig for å utnytte ny teknologi og økende krav til produktivitet.
Mange bedrifter står foran generasjonsskifter som vil kreve fokus på kompetanseoverføring og livslang læring.
Prosjektet har i tillegg til erfaringsdeling mellom bedrifter gitt nyttig dialog med Innlandet fylkeskommune for å finne hensiktsmessige og bærekraftige løsninger for fagbrevutdanning.
Deltakere i Heartwood Prosjektet: Moelven Industrier, Hunton Fiber,
G3 Gausdal Treindustrier, Forestia, Begna Bruk
Kontaktpersoner:
Berit Sanness, klyngeleder Norwegian Wood Cluster, 901 01 843
Berit Nordseth Moen, leder Alvdal Skurlag, 992 20 405