Sweco viser vei

På besøk hos Sweco. Regiondirektør Asgeir Kvam og sivilingeniør Magne Aanstad Bjertnæs i Sweco i midten, omgitt av klyngeadministrasjonen i Norwegian Wood Cluster, f.v. Mari Blokhus Nordtun, Berit Sanness, Julie Gedde-Dahl og Håvard Sørlie. Foto: Ole Hulbak

Det er viktigere enn før å ta vare på eksisterende bygningsmasse. Nå har Sweco gått løs på påbygg i høyden i Øvre Vollsgata 11 i Oslo. – Det er ikke et stort prosjekt, men det er unikt og viktig for å løse store utfordringer, sier Magne Aanstad Bjertnæs, som er fagekspert på trekonstruksjoner i Sweco. 

Administrasjonen i Norwegian Wood Cluster dro nylig til klyngemedlem Sweco på Lillehammer for hentet inspirasjon om moderne trebyggeri og påbygg i høyden.

- Det er velkjent at Sweco sitter med spisskompetanse på trekonstruksjoner. For oss var det veldig verdifullt å bli oppdatert på Swecos arbeid knyttet til høye trebygg og påbygg i høyden, sier klyngeleder Berit Sanness.

På skrytelisten har Sweco bl.a. Mjøstårnet i Brumunddal der Sweco leverte detaljprosjekteringen av byggteknikk, bygningsfysikk, akustikk, brann og prosjektledelse på oppdrag. Sweco hadde også ansvar for detaljprosjekteringen for limtre- og massivtre samt global statikk og dynamikk for konstruksjonen for Moelven Limtre AS. Mjøstårnet-prosjektet er et godt eksempel på innovasjon innenfor høyhus i tre. De 30 «treskallene» i Sweco er fordelt på kontorene på Lillehammer og i Oslo.  

- Det er riktig at Sweco har prøvd å rendyrke tremiljøet på disse to kontorene, som tar på seg oppdrag over hele landet. Vi er samtidig opptatt av riktig bruk av materiale, og ikke tre for enhver pris, sier regionleder Sweco Innlandet Asgeir Kvam. Han forteller at rådgivningsselskapet dekker alle fag innenfor arkitektur, bygg, Infrastruktur, samt prosjektadministrasjon.

- Sweco har stor bredde i kompetanse totalt sett. Vi har også en egen avdeling for rehabilitering av bygg ved Oslokontoret, og utnytter kompetanse og kapasitet på tvers av regioner, sier Kvam.

Påbygg i høyden i Oslo

For tiden er påbygg i høyden ett av de aktuelle områdene som er satt sterkere på dagsorden i bransjen. Det er en nødvendig konsekvens av ambisjonen om å bygge ned mindre areal og forlenge levetiden til eksisterende bygg. Blant medlemmene i Norwegian Wood Cluster er for eksempel ARE Treindustrier AS og Landheim AS leverandører av takstoler som er interessante til påbygg. Moelven Limtre AS er en annen sentral produsent og leverandør til påbygg i høyden.

Da Øvre Vollgate 11 i Kvadraturen i Oslo skulle renoveres, var byggherre Anthon Eiendom AS tydelig på at man ønsket en bærekraftig løsning. Murbygningen fra 1875 var i fem etasjer. Bæring i eksisterende konstruksjon tåler ikke mye ekstra last, så materialvalget var enkelt. Sweco ble koblet på sammen med Moelven for en totalentreprise på to etasjers påbygg i høyden. Påbygget, som får et bruksareal på 300 kvadratmeter, skal romme kontorer for rundt 35 arbeidsplasser. Bygget forventes ferdig i løpet av 2025.

Rask montering

- Øvre Vollgate 11 er ikke et stort prosjekt, men et eksempel på renoveringsobjekter og løsninger i et urbant område som kommer til å bli viktige framover. Situasjonen for bygget er typisk. Dårlig plass rundt bygget, og behov for prefabrikkerte trekonstruksjoner, rask montering og stor nøyaktighet. Det fikk vi til. Monteringen av bunn- og toppkonstruksjonene tok kun noen timer, sier Fagekspert Trekonstruksjoner Magne Aanstad Bjertnæs i Sweco.

Det er benyttet massivtre fra Splitkon i etasjeskillene og limtre i de bærende konstruksjonene.

- Logistikk er en utfordring ved slike byggeprosjekter. En del av design-arbeidet med elementene var derfor å få elementene til å passe på lastebil. Limtrerammene måtte dessuten produseres og leveres på millimeteren, men det løste Moelven Limtre utmerket. Vi scannet eksisterende bygg som underlag for prefabrikkasjonen. Samtidig måtte de prefabrikkerte løsningene ha rom for tilpassinger på plassen. Overganger med mulighet for å utligne toleranser, er også viktig, spesielt i overganger mot eksisterende bygningsmasse, sier Bjertnæs.

Lette materialer

Formbarhet og lav vekt er gode argumenter for å bruke tre for påbygg i høyden. Fundamenteringen er ofte den største utfordringen ved renovering av eksisterende bygg.

- Er det nødvendig med forsterkning av underliggende konstruksjoner bør man bygge på mer enn to ekstra etasjer for at det skal bli økonomisk forsvarlig. Eventuell ekstra fundamentering kan være krevende å få til for eksisterende bygg, sier Magne Bjertnæs. Han mener repeterende mønster og standardisering er viktig for billig og effektiv drift. 

- Kanskje kan modulløsninger oppå eksisterende bygg bli en løsning framover. Det bør være noe å se nærmere på, sier Bjertnæs.

Opp i høyden med limtre i Vollsgata 11 i Oslo.  Foto Perspektiv AS

Påbygget i Vollsgata 11 ble løst med en kombinasjon av limtre og massivtre. Foto: Perspektiv AS

Etter rehabiliteringen av Vollsgata 11 vil det også bli muligheter for å en luftetur utendørs. Her fra bakgården i monteringsfasen Foto: Perspektiv AS

Neste
Neste

Ny master i bygningsinformatikk og trekonstruksjoner